fredag 17. desember 2010

Mine filmfavoritter

Jeg liker å lage lister, men å sile ut sine absolutte favoritter blant mange gode filmer er ikke lett. Her går det mye på hvilke assosiasjoner, følelser og opplevelser man har rundt en film.  Nedenfor følger mine utvalgte i ingen spesiell rekkefølge.

De tre første på listen er innen drama, og for øvrig mine favoritter uansett sjanger:
  • Lost in Translation (2003)
    Får lyst til å reise til Japan og Tokyo av å se denne filmen. Bill Murray er herlig å se på, Scarlett Johansson ser herlig ut. To meget ulike og enslige personer i en fremmed verden, finner sammen til et interessant forhold uten sentimentalt kliss. Denne filmen fikk terningkast én av Brita Møystad Engseth!
  • Dinner Rush (2000)
    Fascinerende bra hvordan hele handlingen utspiller seg i en restaurant. Koblingen mellom mafia og restaurantdrift er vist før, men her er fokuset på deilig mat og interessante personligheter med et krimdrama som bakteppe, det hele i en intim og hektisk restaurant man umiddelbart får lyst å besøke.
  • High Fidelity (2000)
    Med to av mine favorittskuespillere på rollelisten er mye gjort (Cusack og Black). Mye musikkreferanser og humor. Antiheltens tilværelse i en sliten platesjappe mens han "forsker" på sitt mislykkede kjærlighetsliv skildres brilliant. Denne filmen kunne like gjerne stått under komedier.
Dette er mine sci-fi-favoritter, for øvrig min favoritt-sjanger:
  • Alien (1979)
    Neglebitende spenning og fantastisk stemning hele tiden. At selve romvesenet ikke overeksponeres, gjør dets tilstedeværelse desto dystrere og farligere. Det er en utrolig nerve filmen gjennom. Sigourney Weaver er helt fantastisk. Slutten er så nervepirrende og intens som den kan bli. Denne filmen blir aldri gammel.
  • Artificial Intelligence: AI (2001)
    Problemstillingene i denne filmen jekker den opp til et høyere nivå: Er liv med konstruert intelligens mindre verdt, og hvordan vet man selv om man er "ekte" eller kontruert? Den lille guttens gripende jakt på sin mor i en futuristisk verden slutter både overraskende og rørende. Undervurdert.
  • Gattaca (1997)
    At spesialeffekter ikke er nødvendig for å skape en troverdig fremtidsverden, beviser denne filmen. Atmosfæren i filmen er fantastisk, og problematiseringen av krav til genetisk perfeksjon likeså. Med stor spenning følges hovedpersonens jakt på en romreise vi aldri får se. Skulle likt å se en oppfølger her.
Og her er mine favoritt-komedier:
  • There's Something About Mary (1998)
    Denne komedien er herlig full av vittige situasjoner og overraskelser. Ben Stiller er utrolig bra som forsmådd kjærestejeger, og Matt Dillon kanonvittig som talentløs privatdetektiv med tvilsomme hensikter. Hysterisk morsom film.
  • Clerks (1994)
    Måten en tenårig butikkansatts hverdag skildres der han henger på jobb og mer eller mindre kontinuerlig prater med sin kamerat uten å egentlig gjøre noe, er genialt morsom. Utenfor henger kultfigurene Jay og Silent Bob. Dialogen er fullt på høyde med det beste der ute. Dette er ekte amerikansk ungdomskultur. Svart-hvitt.
  • Austin Powers: International Man of Mystery (1997)
    Bare synet av Mike Myers som erkebritisk partyspion fra hippietiden, får meg til å le. Fullstendig latterlig handling og utallige referanser til James Bond. Vittighetene og absurditetene står i kø. God kandidat til film å le seg i hjel av.
Dette er mine animasjonsfavoritter:
  • Wall-E (2008)
    Jeg liker hvordan denne filmen i begynnelsen er litt dyster og småspennende. Store deler av filmen blir det ikke sagt et ord, men det er ikke noe mindre underholdende av den grunn. Man blir rett og slett glad i den vesle blikkboksen. Skikkelig bra sci-fi er det også.
  • Team America: World Police (2004)
    Egentlig en dukkefilm. Utrolig morsom og fantastisk laget. Latterliggjør alt - fra amerikansk verdenspoliti på den ene siden, til fanatiske terrorister på den annen - men ingen får gjennomgå mer enn Alec Baldwin og premieidioten Kim Jong-il. Parodierer actionfilmer med stil. Dukkesex-scenen er fantastisk, og soundtracket likeså.
  • South Park: Bigger Longer & Uncut (1999)
    Masse deilig tåpelig South Park-humor i bøtter og spann. TV-serien på jet fuel. Sangene og musikken er også noe for seg selv.
Og sist, men ikke minst, action-favorittene:
  • Inception (2010)
    Spektakulær actionreise inn i drømmeland (sic). Spennende nøstede plot. Fantastiske effekter og fascinerende tankespinn rundt drøm vs. virkelighet. Lekingen med tiden i den intense avslutningen på historien er helt brilliant, og slutten på filmen likeså.
  • Terminator 2: Judgment Day (1991)
    Den beste miksen av konvensjonell action og sci-fi. Arnold er på høyden av sin karriere, og med solbriller og skinnjakke gjør han denne filmen. Råskap og kulhet går hånd i hånd. De i sin tid banebrytende spesialeffektene holder mål selv i dag. En fantastisk historie med et apokalyptisk bakteppe.
  • The Matrix (1999)
    Kombinerer på en mesterlig måte action, sci-fi og eksistensielle spørsmål. Stiller spørsmål om vår tilstedeværelse er det vi tror den er, og hva som er virkelig. Rått trøkk på både lyd- og bildefronten hele veien. Har blitt kopiert og parodiert til det kjedsommelige, men dette er originalen.
Her kunne det vært mange flere sjangere og filmer (noen er sikkert glemt), men for min del tror jeg det hadde vært vanskeligere å f.eks. lage en topp fem-liste enn topp tre.

Så får vi se hvor lenge listen varer før jeg må inn og redigere.

***

14.03.2011: Det tok tre måneder. Da måtte Inception soleklart inn på listen.
18.08.2013: Etter å ha sette begge om igjen, måtte Contact vike for High Fidelity.